En kısa anlatımla, teminat bedeli, abonelik başlangıcında alınır yani tedarik firmasına ödenir ve abonelikten ayrıldığınız anda, firmaya ödenmemiş bir borcunuz yok ise size geri ödenir.
Teminat yani güvence bedeli, genel olarak 2 aylık ortalama fatura tutarına denk gelen tutar kadar nakit ve nakit eşdeğeri kıymetli evrak olarak alınır.
Görevli Tedarik Şirketleri mevzuat gereği ilk abonelik esnasında “güvence bedeli” adı altında teminat alırlar. Alınan bu teminat tüketicinin aboneliğini sonlandırması (tahliye veya tedarikçi değiştirme) halinde iade edilir.
Özel tedarik şirketleri de, tüketicilerin kendi portföylerine katılması aşamasında tüketicilerden teminat talep edebilir. Bu teminat mevzuat gereği verilmesi zorunlu ve belirlenmiş bir değer değildir. Tarafların arasında imzalanacak sözleşmenin şartı ve elektrik satış hizmetinin doğal bir sonucudur.
Teminat almadan çalışan tedarikçiler olduğu gibi teminat almaksızın çalışmayan tedarik şirketleri de mevcuttur.
Yaygın Teminat Çeşitleri Nelerdir?
- Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS): Tedarikçinin anlaşmalı bankası üzerinden açılan kredili otomatik ödeme hesabıdır.
- Teminat Mektubu: İçeriği tedarikçi tarafından hazırlanan müşterinin finansal gücü ve kredi risk değerlemesine göre çalıştığı banka tarafından verilen ve nakte çevrilebilen kıymetli evraktır.
- Nakit Teminat / Güvence Bedeli
Ödemiş olduğunuz teminatı (güvence bedelini) nasıl geri alırsınız?
Elektrik sözleşmesi yapılırken tedarik firmasına ödediğiniz bir depozito vazifesi göre güvence bedelini, aboneliğinizi sonlandırmak istediğinizde, abonelik kapatılmasını takibden tedarik firmanızdan alabiliriniz.
Firmaya ödemiş olduğunuz bu bedel zamana karşı değer kaybetmez ve TÜİK tarafından açıklanan enflasyona oranı ile her yıl güncellenir. Bu güncellemede TÜFE baz alınır.
Abonelik kapatımını takip eden beş iş günü içerisinde nakit olarak ya da hesabınıza ödeme yoluyla iade alabilirsiniz.
Serbest tüketici olarak tedarikçi değişimi yaparken yine bir avantaj olarak, önceki tedarik firmanızdan aldığınız teminat bedelini, yeni tedarik firmanıza geçişte kullanabilirsiniz.
İlk defa serbest tüketici hakkını kullanan tum tüketiciler, öncesinde elektrik satın aldıkları görevli tedarik şirketlerine ödemiş oldukları güvence bedellerini alabilirler. Güvence bedelinin iade edilmesi için tüketicilerin tek yapması gereken güvence bedeli iade formunu imzalayıp yeni tedarikçilerine teslim etmektir. İmzalı formu alan yeni tedarikçi bu formu görevli tedarik şirketine iletir. Görevli tedarik şirketi de en geç üç gün içerisinde güvence bedelini tüketicinin banka hesabına yatırır veya elden teslim eder veya PTT aracılığıyla adına gönderir.